COVID-19 ali Priložnost za prihodnost

Piše: Miha Šoštarič

Vse, ki tako ali drugače delujemo v športu, nas je novi koronavirus, poimenovan SARS-CoV-2, oz. COVID-19, kot novo poimenovanje bolezni, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča, oddaljil za nekaj časa od športnih tekmovališč. Če bodo morda tisti, ki so bolj vpeti v dogajanje v športih na prostem, v letošnjem poznem spomladanskem oz. zgodnjem poletnem času imeli priložnost stopiti na prizorišča in se pomeriti za prvenstvene točke, je sezona 2019/20 končana za t.i. dvoranske športe.

Tako se je predčasno zaključila tudi sezona v futsalu. Prav zaradi koronavirusa, ki je poskrbel za predčasni zaključek, bo sezona zapisana z debelimi črkami v zgodovino tega športa. Kot sezona, ki nam ni postregla z razburljivimi dvoboji za naslov najboljšega tako v članski konkurenci v obeh ligah, kakor tudi ne v mlajših selekcijah.

V zgodovino pa bomo sezono 2019/20 zapisali tudi v Klubu malega nogometa (KMN) Meteorplast, ki je po skoraj dveh desetletjih znova s člansko ekipo nastopil v tekmovanjih pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Ob tem velja poudariti, da je naš klub, ki deluje že več kot tri desetletja, nastopil v vseh petih starostnih kategorijah, s čimer se lahko pohvali izredno malo slovenskih futsal klubov.

Od 11. marca 2020, ko smo takrat še nevede z zmago proti škofjeloškemu Stripyju v kategoriji U19 zaključili sezono, tudi parket v našem hramu – ljutomerski telovadnici OŠ Ivana Cankarja Ljutomer – samuje. In še bo nekaj časa samoval. Ni več vsakodnevnega vrveža na igrišču, ki nam je tudi v sezoni 2019/20 prinašalo veliko razlogov za veselje. Članska ekipa je premierno sezono med drugoligaši zaključila na tretjem mestu, vse naše štiri mlajše selekcije pa so se uvrstile v končnico državnega prvenstva. V boj za prvaka. Selekcija U13, ki je bila v povprečju po starosti med najmlajšimi v Sloveniji, je prvenstvo zaključila v četrtfinalu, selekcije U15, U17 in U19 pa so bile še vedno v boju za državne naslove oz. za mesta med najboljšimi tremi v državi. Pričakovanja so bila velika, vendar se tudi v Ljutomeru zavedamo, da je zdravje vseh na prvem mestu. Zato smo novico s sedeža krovne organizacije sprejeli z odobravanjem. Sezone, ki je tako končana, pa ne beležimo kot izgubljeno, ampak kot sezono, v kateri smo se znova vsi skupaj veliko naučili in naredili še en korak v smeri popularizacije futsala v Prlekiji ter se s kvalitetnim delom približali najboljšim ekipam v državi.

Ob tej priložnosti se moram zahvaliti vsem igralcem, strokovnemu vodstvu (Gregor Frumen, Mario Hošpel, Tadej Vogrinec, Andrej Fajfar, Robert Žuman, Tomislav Novak), tehničnemu osebju (Silvo Ciglarič, Marko Šoštarič, Jan Brumen), staršem in navijačem, še posebej pa predsedniku kluba Sašu Makoterju, ki je preko družinskega podjetja zagotovil večji del sredstev, da smo lahko tudi to sezono brez finančnih težav pripeljali do konca. Del sredstev smo si znova pridobili preko Letnega programa športa, ki ga vsako leto razpiše Občina Ljutomer, za uspešno sezono pa so zaslužni še številni drugi sponzorji, med katerimi moram omeniti podjetje Avto Rajh, ki nam z vozili Ford in Citroen omogoča, da se varno prevažamo po celotni Sloveniji. Še enkrat vsem hvala. Če sem koga pozabil, naj mi ne zameri. Ni bilo namerno.

COVID-19 je priložnost, da se predčasno ozremo v prihodnost. V sezono 2020/21. Ne glede na sistem tekmovanja, ki ga bomo, vsaj upam tako, z odgovornimi na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) načrtovali skupaj, bo naš klub znova nastopil z vsemi selekcijami. Nekoliko prej, kot je to bilo v preteklosti, se lahko prične iskanje igralcev, sestavljanje ekip in dogovor s trenerji, ki bodo v drugi polovici avgusta lahko pričeli piliti pripravljenost in formo za najvišje domete. KMN Meteorplast je klub, ki vedno cilja na najvišja mesta. In tako bo tudi v sezoni 2020/21.

Če se na klubski ravni že snujejo načrti za prihodnje, se to pričakuje tudi od tistih, ki na NZS skrbijo za nemoten potek tekmovanj. Dejstvo je, da je zdaj priložnost, da se opravi težko pričakovani sestanek s predstavniki klubov in vodstvom futsala pri NZS. Za prihodnost futsala bo potrebno najti odgovore na številna vprašanja. Vedeti je potrebno, da brez klubov ni krovne organizacije, ki mora prisluhniti in iskati najboljše rešitve. Sezona 2019/20 je imela pomanjkljivosti, ki se nam ne smejo ponoviti. Nezadovoljstvo med klubi, sodniki in še katerimi akterji ne vodi nikakor. Futsal v Sloveniji je prišel do točke, ko bodo potrebne spremembe, če bomo želeli v korak z razvito Evropo. Klubov je iz sezone v sezono manj, posledično tudi ekip v mlajših selekcijah. Dobro pa se moramo zavedati, da prav delo z najmlajšimi prinaša dosežke na daljše obdobje. Težko se nam bo ponovila nadarjena generacija, ki se je uvrščala na največja tekmovanja. Kvaliteto, ki jo v drugih evropskih reprezentancah kažejo nekateri posamezniki, mi lahko nadoknadimo z napornim delom. In zato morajo klubi imeti pogoje. Prav zaradi tega bo potrebno sedaj, ko bo COVID-19 vzel marsikaterega donatorja v športu, pristaviti svojo vrečo, ko se bodo delila sredstva NZS klubom, da ne bodo zašli v pozabo zgodovine. Denarna sredstva, predvsem za delo z mladimi v futsalu, bodo več kot potrebna in vodstvo NZS bo to moralo prepoznati. Ni potrebno naštevati klubov, ki so v zadnjih letih dobesedno izginili s slovenskega futsal zemljevida. Ne sme se nam ponoviti, da ostanemo brez katerega od klubov, saj se takrat lahko poslovimo od tekmovalnega sistema, ki smo ga poznali v preteklosti. Brez dveh lig v članski konkurenci pademo v brezno, iz katerega se ne bomo več rešili. Zato naj bo ta situacija (koronavirus), ki si je nikakor nismo želeli, priložnost za postavitev dodatnih temeljev, ki bodo tudi v prihodnje futsal obdržali med uspešnimi dvoranskimi športi, z uspehi tudi na mednarodnem področju.

Leave a comment